Otevření krytu Folimanka - Praha | Mevyo

Activity has already passed.

Show similar activities
Otevření krytu Folimanka

Activity has been deleted.

Podzemní kryt Folimanka vznikl na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století, v době takzvané „studené války“. Byl budován a následně veden v režimu přísně tajné.
Jedná se o štolový typ krytu 3. třídy odolnosti (odolnost proti přetlaku v čele rázové vlny 0,2MPa). Je umístěn zhruba 20 metrů pod zemí a jeho konstrukce je tvořena betonovými bloky. Jednalo se o suchý kryt až zhruba do roku 1967, kdy došlo k odstřelování stráně nd krytem kvůli stavbě Nuselského mostu. Kryt nebyl funkčně poškozen, ale od té doby je vlhký.
V krytu je několik studen, dvě toalety, asanační místnost, ošetřovna, dvě kyslíkárny, tři filtroventilační jednotky, dvě prachové komory, dvě provizorní márnice, spojovatelna a energetické centrum. V energetickém centru je umístěn tříválcový 32 kW dieselový agregát z roku 1955, který v případě potřeby zajišťuje osvětlení, vodu, elktřinu a vzuchotechniku. Kryt má pancéřové dveře, jeden hlavní vchod, dva nouzové východy, několik nouzových výlezů do kopule a pozorovatelnu.
Rozhloha bunkru je 1.332 m2 a je největším krytem v Praze 2. Kapacita krytu je 1.260 ukrývaných osob, které by v případě potřeby mohly v krytu přežít po dobu 72 hodin. Kryt je v dobrém technickém stavu, vytápěný, větraný (kvůli vlhkosti) a v případě nebezpečí může okamžitě sloužit svému původnímu účelu.
Více info na: krytfolimanka.cz/

Group conversation (2)

Zlodislav
Zlodislavmore than a week

Tam musím být!

Nikiss
Nikissmore than a week

Ahoj, tak kdo se tam v příští sobotu chystá? Já půjdu už na devátou ráno, kvůli práci.

Attended 2 | Users interested in 24

Nikiss
Josef
sweetest
Youda
Henry
Michal
KatieJ
Tess
lena
birkof
erikprague
Soňa
Jana
Monika4am
Jelda
Makumba
ipietro
Trirain
wondra
knom
HonzaV
Deshain
JawanSee
simona
Jana
Xelander

Activity information

historie

16.12.2017 00:00

Praha

13 - 100 years

4/6

17. 06. 2017